Bismillahirrahmanirrahim....


Salam w.b.t...


Dalam entry saya yang dulu, saya pernah bagitau yang saya akan share resepi-resepi yang saya cuba dekat ruangan "sharing2" di sebelah kanan. Tapi, disebabkan teruja terlebih dengan resepi baru saya nie, saya mau kongsi dalam entry ini. hehe...

Semenjak dua menjak nie, hobi mencuba resepi baru saya telah terfokus dekat resepi roti. yup, saya suka buat roti! hehe...

Selama nie, saya ingatkan susah sangat buat roti nie, rupanya tak pun. Rupanya, lagi senang dari buat kek. (bagi saya laa)

yelaa... buat kek nak kena pukul butter dan gula sampai kembang dulu. (part yang saya paling malas skali...sebab tak ader mixer... kena pakai tangan...huhu. Tapi, suka jugak nak buat) hehe...

kalau buat roti, campak jer semua. then, uli. Lagi senang.
Macam diri kita jugak, kadang2 kita tak terfikir untuk berubah. Kita rasa, apa yang kita buat tue laa yang best walaupun complicated sebenarnya. Kenapa kita tak cuba cari jalan yang mudah dan selamat? Pening ek? Alaaa...kalau nak wat contoh:
Harun : Macam mana nak pegi sekolah dari sini?
Kevin : Ada dua pilihan jalan; A dan B. Jalan A jauh, jalan B dekat sikit. Tapi, saya suka jalan A.
Walaupun jalan A jauh, tapi jalan A best.
Harun : Jalan B x best ker?
Kevin : Errr... nampak macam x best. Nampak macam susah jer nak lalu jalan tue.
Harun : Nampak macam? maknanya, awak tak pernah lalu lagi laa jalan tue?
Kevin : Hehe..belum.
Harun : Jom kita cuba lalu jalan B. Kalau tak cuba, tak tahu. Lagipun, jalan B yang dekat kan?
Setelah melalui jalan B, barulah Kevin sedar yang jalan B lagi mudah, cepat dan best. Selama nie, Kevin tengok dari jauh jer dan dia tak berani nak cuba.
Haa... paham tak apa yang saya cuba nak sampaikan? Kalau x paham, cuba pikir lagi. Saya memang tak nak terangkan. Nak suruh anda semua pikir sendiri. hehe...
Revenons a nos moutons... (= berbalik kepada tajuk kita tadi)
Setakat nie, saya dah cuba dua resepi roti... satu, potato bread dan satu lagi roti tuna. (adoi, campur2 bahasa). Dan dua2 resepi saya ambil dari myresepi (page famous, especially untuk student2 kat overC yang tringin nak makan masakan melayu tapi tak der. kena laa wat sendiri...huhu)

Voila! nie hasilnya... (^_~)





nie potato bread. Kalau anda semua dapat lihat, potato bread saya berbentuk macam bintang skali tengok,bnyak kali tengok macam tapak sulaiman pun ada. huhu... x kesah laa, asal rasa dia ada, dah cukup. huhu...




Nie pulak, roti tuna. Cubaan saya untuk membuat bentuk bunga tidaklah berjaya sangat. huhu... dan roti saya x soft sangat (sebab memandai pegi tambah tepung...so, keras laa...)


--> Nie satu hal lagi, kalau dah pilih jalan mudah,selamat, cepat dan best tue, janganlah pegi complicatedkan lagi. pegi tambah batu laa, ranting kayu laa kat tengah jalan, memang la susah nak jalan. Nak nampak cantik,last2, kita yang sakit. Macam roti saya laa, saya memandai tambah tepung, kan dah keras. Kalau rules dia dah begitu dan dah ader bukti2 yang mengatakan rules tue betul, ikut jer laa. senang.
Fikir-fikirkanlah...
~Selamat mencuba resepi~ (^_^)

10 commentaires:

Simon Malik a dit…

tapi kerja aku nnti kene pi tambah batu gak time aku gi ketuk batu.. hehe =p

Anis Liyana a dit…

haha... nie ssh kuarkan teori nie....huhu...

Anonyme a dit…

erm,nmpk cam sedap jer...heheh..pepon,percubaan yg bgus..truskan usaha..
caiyok2!!!.

Anonyme a dit…

erm,nmpk cam sedap jer...heheh..pepon,percubaan yg bgus..truskan usaha..
caiyok2!!!.

Anis Liyana a dit…

hehe... jzkk... =)

Bunga Merah a dit…

Wah!bestnyer..nk sket..hehe..~

Anis Liyana a dit…

boleh... tapi kena dtg France dulu laa... hehe...

fsj a dit…

salam anis,
waa bestnyee roti tu:)
menyelerakn dan menggugat hati betol :)
kite tak reti buat roti lembut2, seme keras dan kenyal, balik kat dinding pasti lantun balik jadik bentok asal :P
time kaseh tau kasik link tu, nanti nak cuebe jugak :)

take care ok. mmuah!

Anis Liyana a dit…

Salam fathen...

hehe... try laaa... insyaAllah menjadi... =)

日月神教-任我行 a dit…

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,性感影片,正妹,聊天室,
情色論壇

About

“Islam telah bermula dengan dagang dan ia akan kembali dagang, maka berbahagialah mereka bersama Islam di waktu ia dagang.” - Hadith Riwayat Muslim