Salam w.b.t...

Apa khabar kita di hari pertama berpuasa? (^_^)

Saya sebenarnya, nak kongsi sesuatu...

Saya ada letakkan lagu Harapan Ramadhan by Man Bai dan Raihan. Saya letakkan lagu tue, bukanlah semata2 kerana bulan Ramadhan dah tiba, tapi, saya sangat suka dengan lirik lagu tue sejak mula2 lagu tue dimainkan di tv suatu masa dulu. Lirik dia amat2 menyentuh hati. ok, saya share dulu lirik lagu dia:

p/s: baca dengan hati k! (^_~)


HARAPAN RAMADHAN

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula

Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri
Tiada henti-henti

Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar
KU memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan

Selangkah demi selangkah...
Dengan rahmatMu oh Tuhanku...
Ku tempuh jua


Kalau dihayati lirik ini, ianya satu luahan hati yang sangat2 mendalam dari seorang hamba-Nya yang mengharapkan keredhaan dari Tuhan. Subhanallah. Sangat2 sayu hati.


Haa, berapa banyak perkataan hati daa yang nak disebut. Yelaa, sebab perasaan tue datang dari hati. Orang yang tak mempunyai hati, umpama robot. Robot yang buat sahaja apa yang dah diprogramkan tanpa mengira perasaan orang lain atau perasaan diri sendiri.

Kita kena sentiasa jaga hati kita sebab takot2 hati kita jadi keras macam batu. Bahaya tuh! yang paling bahaya bila hati kita keras n tertutup untuk memahami ayat2 Allah. Na'udzubillah.


" Dan di antara mereka ada yang mendengarkan bacaanmu (Muhammad), dan Kami telah menjadikan hati mereka tertutup (sehingga mereka tidak) memahaminya, dan telinganya tersumbat. Dan kalaupun mereka melihat segala tanda (kebenaran), mereka tetap tidak mahu beriman kepadanya" [Al-An'am:25]


Saya tutup post nie dengan lagu "Jagalah Hati" dari Snada.
~Moga Bermanfaat~Wallahua'lamAbout

“Islam telah bermula dengan dagang dan ia akan kembali dagang, maka berbahagialah mereka bersama Islam di waktu ia dagang.” - Hadith Riwayat Muslim