Bismillahirrahmanirrahim...


Assalamualaikum sahabat-sahabat semua...


Dah 2 3 ari x update blog. Saya pegi bercuti... kat korea! eh, kat grenoble... hehe (tapi, seriously macam kat korea) hehe... jzkk kepada kak Asma' yang masak masakan korea untuk kami. best2! Alhamdulillah... (^_^)


Seperti biasa, saya ada benda untuk dikongsi... (^_~)Tadi, time tengok video kat youtube, ternampak satu video nie yang mengingatkan saya time kelas arab. Saya suka sangat masa kelas arab, bila cikgu kami selalu ingatkan kami, mulakan sesuatu dengan bismillah. (agak-agaknya, dalam sehari-hari, hari ahad kot yang saya paling banyak sebut bismillah) hehe... Tapi, memang betul lah kan... memang sepatutnya kita mulakan sesuatu dengan bismillah (x payah tunggu orang ingatkan, sepatutnya dah jadi habit). bukan setakat time kita nak makan jer baca bismillah. Time kita nak start menulis or bercakap pun, kita mulakan dengan nama Allah. Lagipun, setiap apa yang kita buat, sepatutnya, hanya kerana Allah. (niat lillahi ta'ala). Maka, sebutlah nama-Nya dulu. (^_^)


Dan satu lagi yang insan selalu lupa, nak ucapkan alhamdulillah. Bukan bila time kita burppp sahaja kita ucapkan alhamdulillah. Sepatutnya, setiap masa kita ucapkan alhamdulillah. Nikmat Allah tue, x ternilai sahabat2. (^_^) Walaupun, time kita dapat markah rendah, kita bersyukur kat Allah. At least, kita ada markah, bukan kosong markah. (^_~) (tapi, usaha perlulah dilakukan, bukan tawakkal semata-mata yaa)


Ada sahabat saya selalu cakap... bila kita sedih sebab x ada kasut, ingatlah, ada orang yang x ada kaki. Dia lagi malang dari kita. So, bersyukur dengan nikmat Allah.Seperti biasa, ingatan-ingatan yang saya berikan adalah untuk diri saya juga. (^_^)Saya nak kongsi satu video yang saya rasa ramai jer dah tengok. Tapi, saja nak ingatkan bagi sesiapa yang lupa.
Voici la video! Enjoy and ambik pengajaran...

~Wassalam~

About

“Islam telah bermula dengan dagang dan ia akan kembali dagang, maka berbahagialah mereka bersama Islam di waktu ia dagang.” - Hadith Riwayat Muslim