Bismillahirrahmanirrahim...

Setelah sekian lama ku tinggalkan blog ini... rasa ingin menulis kembali lg... aku tau, sikapku yang seperti "chipsmore" ini tak patut ada... hurmm...

ok, nak share satu sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud:

"Bukanlah orang yang kuat itu mengalahkan orang lain dalam satu pertarungan tetapi yang kuat itu ialah orang yang dapat menguasai dirinya ketika marah"


Saja jer kongsikan hadith Rasulullah nie... bukan saya tengah marah yer... cuma bila muhasabah balik, memang kadang2 tue, susah untuk controle perasaan marah nie...

pernah tak dengar orang kata:

"aku nie, sabar2 pun ,ada hadnya..." (mungkin jer dialog nie saya pun pernah keluarkan dari mulut ini)

hehe... rasa lucu plak dengan dialog kita sehari2. Padahal dalam al-Quran banyak kali tekankan tentang sabar nie.

contoh ayat dari al-Quran:
"Wahai orang2 yang beriman! Mohonlah pertolongan(kepada Allah) dengan sabar dan salat. Sungguh, Allah beserta orang-orang yang sabar"

huhu... kadang2 rasa jeles tak dengan orang2 yang dilahirkan tenang dan senyum jer selalu nie? tapi ingatlah orang2 yang pemarah, bila dapat tahan marah, banyak pahala, insyaAllah... mungkin, itulah cara Allah nak bagi pahala yang banyak kat kita... Allah is sooo creative... so, apa2 cara yang tak terpk oleh kita pun Allah boleh buat... ^^

just my two euros di hening pagi ini


Anis Liyana


p/s: Anis Liyana bukanlah seorang pemarah, tapi, kadang2 cepat terasa hati... huhu... any tips?




1 commentaires:

Anonyme a dit…


[url=http://blue-pil.com/en/item/generic_zyban.html]cheap zyban[/url]

About

“Islam telah bermula dengan dagang dan ia akan kembali dagang, maka berbahagialah mereka bersama Islam di waktu ia dagang.” - Hadith Riwayat Muslim